Sunday, December 20, 2009

WaRNiNG!! pRePaRe PoPCoRn. PosT aGaK PaNJaNG BeRJeLa

after byk kali postpone nak update blog, finally ade gak mase aku nak ngadap objek segi empat ni. seperti yg dijanjikan, nak continue last post.
lepas lepak2 kat pantai hari jumaat tu, aku n my fren ayu or raihayu mustafa gerak ke seremban naik kereta classmate ayu, reza. then ktorang naik komuter terus ke kepong.
ayu's father works as a wedding planning. the next day ade wedding. so ktorang tak tros balik ke rumah ayu kat rawang. ktorang sampai kepong maghrib & tros ikut ayah & ma ayu ke rumah yg nak wat wedding.
so, time ni aku ambik habis2 experience as wedding planner. who knows...someday..!!
firstly, ktorang manage meja, alas meja & skirting. tema kali ni, gold.

pastu ayah ayu suruh manage fresh flower plak. tuan2 & puan2...haha. mule2 skali kite balut sponge bunge. ayu cakap supaya air bertakung bile sponge dibasahkan nanti. so fresh flower tak la layu coz ade air. tp sebelum sponge dibasahkan, kene lubangkan dulu sponge2 tu so that air senang serap.



ni time lubangkan sponge..ade peminat tibe2 duduk kat sebelah, nak posing same2. tp malu2 kucing plak..hhe



mase ni sponge belum dibasahkan pown, posing jew tu. tolong jgn terrtipu ;D

pastu ktorang bukak bungkusan rose kuning. fresh..!! wangi..!! rupenye bunge rose tu ditutup gune something macam....ala macam pembungkus buah yg time kite beli buah kat pasaraya tu. warne putih & jaring2. ape ntah orang panggil.


posing..!!



posing lg..



dan posing lg..hha..cari longkang atau sinki terdekat klw rase nak muntah tgk orang berangan dengan bunge..nak jadik minah bunge jap..



ni plak ayu pakse pose macam tgh gubah bunge.. all da flowers.., of course made by ayu's parents. just nice,utk meja pengantin.

ktorang selesai wat keje & terus balik ke rumah ayu kat rawang. sampai dalam kol 1 kot. tak bape perasan coz ngantok sesangat. got chance to know ayu's maid, mak cik ani. she was so kind..
esoknye..awal pagi lg sebelum pukul 6 ktorang dah kene bangun. memang still ngantuk & penat giler coz tak cukup rest. ayu asik2 tanye "ok ke,aida?" aku jawab "jgn risau la ayu. orang ok je, tak payah fikir sangat" ayu cakap lg "yela... ko tu kan slalu tido macam baby, kene cukup 7 jam" ok, memang pown tp sesekali ape salahnye tak cukup tido..berbaloi..



ni kat rumah pengantin. early in da monink on wedding day. wedding start dalam tgh hari. pagi ktorang wat last preparation. pasang reben kat kerusi, sembur fresh flowers dgn air, susun meja & kerusi.
dah siap, aku & ayu breakfast kat kedai mamak. jalan kaki, dekat jew. actually da bride is ayu's father's friend's daughter(haha... berbelit) mase ktorang kat kedai mamak tu ade plak adik beradik pengantin prempuan kat situ. memang rezeki nak smpai, so ktorang makan free la. ape name abg tu eaa..?? ok, lupe..!! tp ayu dgn aku panggil dye abg body builder..coz body dye bley tahan.hehe.. maybe coz dye kontraktor kot..
then aku kenal sorang lg sibling pengantin prempuan, nme dye kak tika. mulut bley tahan..asik pot pet jew. yg lucu, asik2 gune line ni; "tak bley aaa camtu" ape jew orang ckp, dye asik gune line tu jew. bukan pot pet biase okeyy..bile karoke, suare macam ella siot...hampir sume lagu ella dye bawak.tabik spring kat kak tika
emm sape lh eaa..ha!! ayu kenalkan orang yg slalu bekerjasama dgn ayah dye. pak cik katering..ok, lupe lg name dye..hhe.(senyum mcm kerang busuk) panggil pak cik katering jela..! dye ni memang lawak & kaki kutuk. time pengantin laki pakai serba putih, dye cakap kat ayu "ayu, pengantin laki tu keje kat hotel mane? tak pown hospital mane? dah macam pekerja hotel dah pak cik tgk.." ade skali tu aku lepak dgn dye sambil pegang due2 fon aku. then dye nak tgk chinafon aku, aku bagi jela.
dye : fon ape ni?
aku : fon murah jew, chinafon.
dye : wah, boleh tgk tv ni kan?
aku : boleh tp line tak ok la kat sini. tak clear kot.
dye : fon camni memang ade masalah line kan?
aku : a'ah. tau takpe. (dgn srius)
dye : cube ko pegi kat depan umah cine tu ha, kompem line penoh. kan ni chinafon.keh3
ok, aku paham..aku terkene la ni..!!

next day, sunday ktorang round time square. saje nak shopping.. tambah meriah lagi bile ikin turun dari kajang utk join sekaki. caya la ikin. dapat gak lepas geram coz hari tu ko balik tergesa sgt.




ayu & ikin



ayu & aku



emmmmm....



emmmmm.. inilah orangnye, bf aku. bukan boyfren tp bestfren..hhe jgn salah paham..!! ktorang dah lepak time square dr pagi tp tghri tu baru dye join. dah lebih 4 tahun aku kenal dye. rapat gak la. he is a good fren. setahu aku, single lagi mamat ni.(promote sikit..hhe) oppss lupe plak. aku panggil dye yan.
lepas ikin & cousin dye caww, aku ayu & yan layan movie santau. pasal movie ni,blh la.not bad laa..tp tak seram pown. ktorang lg byk laughing rasenye..



ayu & cousin ikin. name cousin ikin...emmm......lupe gak.jgn marah. klw marah nnti kene jual..haha

ktorang sampai rumah dah malam..esoknye, balik ke port dickson utk paper last. sampai kat seremban singgah McD dulu, isi perut. ice cream mcflurry oreo, wajib!! my fav..pastu sempat lg round terminal 1. ayu beli baju baru..

ni ktorang pose dalam komuter ke seremban. baru lepas tido terbongkang. pastu tak tau nak wat ape coz tak sampai2 lg. sbb tu pose tak tentu pasal.



macam tak caye jew..4 hari jalan jew & tak cukup rest. ape pown, aku puas..!! thanks to ayu & family. thanks utk ibu & ayah coz bagi extra budget utk shopping(kene mention.untung2 dapat lg..hhe) time ni maybe ayu & sume member2 tgh happy berholiday. jume korang next sem k..

akhirnye habis gak post yg agak cincai ni.dadaa...;D

Monday, December 14, 2009

SaYoNaRa

Last Friday, budak marketing dah last paper sem ni.. oley krn diorang pown dah nak bla, puas la me pujuk diorang ajak lepak pantai. slalunye bukan men x sabar lg. tp jumaat tu sume lemau, bagi mcm2 alasan.
first memang dah give up, pastu nampak mcm ade harapan me try lg. kali ni nak plak.. konpiuusss btol la budak2 ni
.


ni muke yg liat sgt nak pegi. kiri, janah(my sayang..hhe) kanan,ikin(my 2nd sayang..haha) so nak bg fair, me dok tengah2. pastu payung gune sorang2..huwa2




ktorang gi dgn akak2 senior skali. diorang dah semangat nak mandi walau pown paper diorang blom abes(mcm me gak la ;D)


dari kiri; kak tika, kak pinaz & ina..eh silap..ina ade name baru; acikneena..hhe acikneena nie classroom me..muke2 blom abes paper tp wat2 mcm dah abes..hhe







ade lg yg ikut tp takde pic.. kak syam, kak ana, kak syud, ayu & yana..sume budak aras 2. akak2 senior ckp berat nak tinggalkan sem ni coz ade ktorang yg otak tak siap ni kat aras 2..memang always happening.haha

yg tak bape sedap, baru jew ktorang sampai pantai ikin dapat mesej dr abang dye ckp nak ambik time tu gak.. sume shock. tp ape bley wat..dye terpakse g gak. bubye ikin, jumpe nex sem

time me tgh wat entry ni, aras 2 ni tgh silent jew. janah, ikin, yati, kak syam dll ramai dah yg chow.. sume dah free kat umah. tak dengar lg janah menjerit mintak diselamatkan dari encik2 kucing yg suke merayap kat aras ktorang ni. tak dengar lg pelat2 ikin time dye ckp. tak dengar lg yati cakap kuat & nyanyi kuat2. tak dengar lg kak syam nyanyi2 sambil melenggang kangkung..

me pown dah x sabar nak blk.. barang dah packing. rabu ni,bye2.

friday tu before lewat petang me terpakse tinggalkan diorang dulu kat pantai coz me & ayu mesti gerak ke rawang, umah ayu. saje ikut dye balik, nak g round2 & shopping.. pasal tu, nex time kite story. skrg penat sgt & i really need rest.

dadaa..

Thursday, December 10, 2009

SeSi MenGoToK

boring la malam ni. ptg tadi last final paper...utk minggu nie la. nex week ade 1 lagi paper hari rabu. tak tau la nape paper tu bley sesat jauh. klw tak dah bley balik umah dah minggu ni. mmber2 marketing sume dah last paper esok. ktorang yg sains secretary ni kene sabo cikit la. tp takpe.. at least dapat relax dulu sementara tunggu da last paper.

tgh kusyuk online myspace.. (takde la kusyuk pown sebenarnye coz mmber2 ramai yg bz study utk paper esok) tibe2 kebosanan melampau melanda. me pown kuar la & macam biasa tros ke bilik sayang me, Janah. mule2 agak heran jugak la coz rase macam pelik jew bilik mmber me ni. macam terang semacam.. macam silau.. macam aman jew bile melangkah masuk.. owh.patut la..! dye dah packing stuff dye, dah ready nak balik umah. maklum la esok last paper. ingatkan dah tobat tak nak wat sepah lagi..

pastu ktorang serang plak bilik ina oleh kerana kelaparan yg turut same melanda. yg ade cume kerepek pisang lemau. janah pegi bawak lari ke bilik dye. bile ina datang siap kunci bilik tak bagi masuk. padahal orang tu punye makanan. hahaha memang bongok si janah ni. tp sumpah lemau..!! sumpah tak sedap..!! tp habis gak la satu plastik. ade ktorang kesah!! lemau ke, tak sedap ke...yg penting konyang..& paling penting, FREE!! huwa3

tak lame pastu ikin join skaki melepak dalam bilik janah. dye pown turut same menjoin jugak la menghabiskan kerepek lemau ina. pastu ktorang borak plak la pasal nex sem. sume mengandaikan what will happen.

janah sibuk cakap.. "aku nak kekalkan babyface aku". jap lagi me sound balik, "muke ko ade macam babyface ke?" pastu dye sibuk cover "ala.. aku nak kekalkan muke aku yg sentiase senyum ni la.." yelah tu cik janah!!

pastu dye cakap lagi, "aku berazam takkan biarkan bilik aku bersepah lagi nex sem. tak bley bla ktorang dengar ayat tue. terbayang plak sape la orang bertuah yg jadi roomate janah nex sem..?? tahan ke dgn tahap kesepahan janah?? kite tunggu & lihat...

tp ikin dah cakap awal2. kalau dye dapat satu bilik dgn janah; kalau janah sepahkan bilik, dye nak SEPAHKAN janah. me start terbayang, camne la nak SEPAHKAN janah?? tak pown, ikin cakap dye nak siap2 beli tape. dye nak tape lantai bilik bahagikan space dye dgn janah. nekad btol ikin..hha. ikin cakap kalau ade pertandingan keceriaan bilik pown, dye nak kire asing2 mark tu. tempat janah len, tempat dye len.

so, korang dapat bayangkan betapa 'specialnya my sayang,janah'..hhe..jangan marah ye sayang. i still sokong u utk azam u tu..(nak ambik hati dye balik). ape2 la ikin...janah.. me tinggal luar nex sem. pandai korang la nak idop..

tgh ktorang sibuk bercakap sambil mengunyah, tibe2 aku tergerak nak bandingkan tangan ina dgn kaki ikin. serius!! saiz lbey kurang same je. cik ikin ni kurus jew orangnye. puas dah makan tp badan tak naik2. tp me terfikir gak..; kaki ikin yg kurus ke, tangan ina yang besar??huhu

termule la sesi mengutuk cik ina kite yg semakin chubby. tgh sem hari tu ktorang ade ukur utk blazer nex sem(btol ke eja 'blazer' tue??hentam jela) ina cakap "aku takut tak muat jew blazer aku nex sem" (tgk..dye yg start dulu kutuk diri sendiri). me pown sambung la sikit "silap2 hari bulan nak retas butang blazer kau tu nanti". keluar la perkataan2 gajil yg aku macam pernah dengar dari mulut ina "b**i...b**i..b***t..!!!" (me tak tau perkataan2 tu, me budak baek..baeklah sangat..)

sedar tak sedar, boring dah terrrubat & perut pown dah terrrkenyang. sebenarnye me pown ade gak kene kutuk time ktorang lepak tadi tp ni kan blog me..so, suke hati me la kalau me taknak citer kn..kn..?

k, dadaa ;D

Saturday, December 5, 2009

Exhausted..!!

Yesterday mak yah, my mom's sis buat kenduri kecil2an utk anak laki dye yg nak berkhatan next fridy. awal pagi family me dah amek kat poli & ktorang terus gerak ke kg kolam kat serom, muar.
ni la pic yg sempat snap utk korang;







main2 dgn anak cine..hhe. tak la. this is farihin my cousin, anak pak uteh. comey kn...macam cine kn..?? suke sakat dye tp dye diam jew.. geram!!




macam biase, photographer ade kat mane2 jew..





dalam happy2 ingat gak kat orang yg tgh sdey.. balik jew dari rumah mak yah, ktorang terus ke hospital pusrawi, KL. this is Danish or yg slalu ktorang panggil Adam, only 2 years old. our cousin, anak mak su.. almost 2 weeks dye dok dalam ICU disebabkan lung's infection. kesian sgt tgk budak sekecil ni dah terpakse tanggung sakit yg camtu. skrang dah better coz Bfore this dye pernah brgantung pd mesin pnyambung hayat..kite same2 la doa utk dye :(





ktorang sampai rumah dalam kol 1 pg. pg td plak terpakse bangun awal pg mownink coz me ade appoinment kat hosp colombia seremban..cian ayah, penat yg semlam pown tak hilang lagi.hrni drive lg. balik dr hosp dah nak tghri, ktorang terus gi due knduri kawen plak..kwn ayah yg invite.



late eve sampai umah. sume amek can terbongkang atas katil. plus hari hujan je hrni.. tido mati semenye,bls dendam tak cukup rest!!
baru jap td teman andak gi bli barang. pastu dye blikan coklat. kecik je cklat dye. dye ckp, mane blh besar2, kan diet. alasan!!


ni ha cklat tu..tak kesah la kecik ke besar, me balun jew.asalkan coklat, my fav.. yummy2..


tu la yg jadi due hari ni..btol,penat gler..k la, nak gi tido. ptg esk nak balik poli dah.2 weeks bfore cuti sem..wish me luck for final.dadaa ;D

Thursday, December 3, 2009

cacing..cacing..!!

arini relax coz sume class dah abess. next tuesday dah start final..bley plak cakap relax eaa..hhe.. bukan sengaje malas stdy tp otak ni tak ready lg disebabkn fktor2 trtentu. so, ble tak stdy..dok jela depan laptop smbil makan, smbil minum, smbil tido pown ade..
tgh dok fokus gile2.. tibe2 dgr satu sound.mule2 slow,pastu makin kuat plak. me cari la dari mane dtg sound tu.rupe2nye fon yg ringing..lupe plak baru tukar ringtone len.. ;D
angah call rupenye..me pown tadah telinge layan prob negara dye sambil tu still fokus depan laptop. mati la klw dye tau me tak la dengar sgt sad story dye tue
..




pas dah abes wat2 dengar story angah tue, me continue wat hal sndiri. tibe2 trpandang plak timetable exam, tetibe rase cuak. tak bley jadi ni.!!



me switch off laptop & tros lambakkan semua notes yg patut study. baru bukak 1st page, dah start pening kepale. mane taknye, course yg me ambik len sikit. me ambik diploma of science secretary. antare subject yg letih ckit..; shorthand & trengkas.



ha..ni la shorthand. atau panggilan yg lbey familiar; tulisan cacing!! hhe.. btol kn..?btol2 macam cacing kn..?? every stroke or cacing ade meaning someword la.



ni plak trengkas..lbey kurang jew kn.. but shorthand related to english words, trengkas plak malay.. ape pown, cacing2 gak.

sometimes macam nak muntah tgk cacing2 tu tp once kite dah start faham, sumenye jadi interesting. macam 1 lagi subject; typing. jangan tak caye plak klw me cakap me dah bley typing depan laptop tanpa tgk keyboard. 1st tak caye gak bley wat tp lame2 dah makin expert gak..hhe. tp kuiz speed slalu kantoi gak. skadar typing tak tgk keyboard pown tak cukup gak. speed typing kene jage. tu part yg paling nervous skali nak final ni.

thats all..thanks for viewing.dadaaa...